Tunézia

Tunézia, a fátylak országa, Magyarországtól alig 2 órányira, de mégis egy távoli, különös világban, Afrika földjén fekszik. Itt nyújtózik a Szahara végtelen homoktengere, és az ország rendkívül gazdag történelmét idézik a pun és a római korszak emlékei, Kairouan és Sousse óvárosa vagy a mór stílusú Sidi Bou Said. Karthágó egykor hatalmas birodalom központja volt, ma az európaiak kedvelt kirándulóhelye. A nyugati színvonalú szállodák, kiváló konyha, finom homokos tengerpart és a szinte mindenütt kristálytiszta tenger jó referencia arra, hogy az itt töltött vakáció felejthetetlen élményekkel gazdagítsa az idelátogatót. Fedezze fel Ön is ezt a sivatagban igazi csodaként létező különös világot, Észak Afrika virágoskertjét.
Monastir
Tunézia egyik legszebb fürdővárosa, 160 km-re a fővárostól délkeletre fekszik, legismertebb nevezetességei a 9. században épült erődszerű kolostor, a Ribat és a Nagymecset. Monastir az első tunéziai elnök, Habib Bourguiba szülővárosaként is ismert. A vitorláshajók és jachtok kikötőjét, a Cap Monastirt két kis sziklás sziget védelmében alakították ki. A Monastir mellett húzódó tengerparti szakaszt, Skanest luxushotelek szegélyezik.
Sousse
Tunézia harmadik legnagyobb városa, lakossága mintegy 400 ezer fő, a fővárostól 140 km-re, délkeletre fekszik. A medina szűk utcái és az apró üzletek százai az Ezeregyéjszaka meséinek hangulatát idézik. A nevezetességek közé tartozik kolostor-erődje, a Ribat, a fellegvár, a Kasbah világítótornyával, a régészeti múzeum és a római kori katakombák. Sousse igazi nyaralóhelyként kényelmes szállodákat, kiváló fürdési lehetőséget, a vízi sportok nagy választékát, romantikus sétákat és mozgalmas éjszakai életet kínál.
Port El Kantaoui
Sousse-tól 5 km-re, északra épült a tunéziai turizmus gyöngyszeme, a Földközi-tenger első yacht-kikötője. Az arab-török és andalúz stílusban épült luxushotelek és apartmanházak mellett golfpályák és búvárközpontot is találunk itt. A yacht kikötőben akár háromszáz vitorlás és yacht ringatózhat.
Mahdia
A kis halászváros a fővárostól 210 km-re, délkeletre fekszik. Jellegzetes mór stílusban épült fehér épületek, kupolás mecsetek és karcsú tornyok jellemzik. A település a X. században a Fátimida dinasztia székhelye volt, ma Tunézia egyik legszebb, finomhomokkal borított strandjával várja nyaralóit.
Hammamet
A tunéziaiak körében is közkedvelt fürdőhely a fővárostól 70 km-re, délkeletre fekszik. A Dorsale hegység vonulatai és gyönyörű homokos strandjai között citrusligetek illatoznak. A tengerparti hotelek kertjeiben százféle mediterrán növény burjánzik. A tunéziai építészet íves és kupolás díszítőelemei a szállodákon és a magánházakon egyaránt szemet gyönyörködtető látványt nyújtanak. Az öböl déli részén nemrégiben épült ki az új turisztikai központ, Yasmine Hammamet. Luxusszállodái mellett szabadidő és vidámpark, korcsolyapálya(!), egy Medina nevű kereskedelmi és vendéglátóipari központ és számos egyéb látványosság várja itt az üdülővendégeket.
Nabeul
Az egykori Neapolis, a Cap Bon közigazgatási centruma egyben az egyik legnépszerűbb üdülőhely Tunéziában. Citrom- és narancsligetek, az út mentén leandersorok, olajfások és szőlőskertek váltogatják egymást a zöldellő domboldalakon. Nabeul a tunéziai fazekas- és kerámia kézműipar központja, de emellett a hímző-, a gyékényszövő- és a kovácsműhelyek portékáit is megtaláljuk híres pénteki piacán.
Hasznos tudnivalók:
Beutazási feltételek

Utazási irodán keresztül utazó magyar turistáknak nem szükséges vízum, a belépéshez elegendő a visszaúttól számítva még 3 hónapig érvényes útlevél.
FIGYELEM! Tunéziába drónt bevinni és ott használni szigorúan TILOS, hatóságilag tiltva van használatuk!
Időeltérés: Magyarországgal megegyező időzónába tartozik, de a nálunk szokásos óraátállítás náluk nincs, így nyáron -1 órás az időeltérés.
Repülési idő: Tunézia Budapestről kb. 2 óra 20 perc
Figyelem! Idegenforgalmi adó!
A tunéziai kormány 2019-től minden 12 éven felüli turistát idegenforgalmi adó megfizetésére kötelez. A szálláshely a vendég távozásakor állítja ki a számlát, de az adó összegét már érkezéskor elkérheti.
Az idegenforgalmi adó mértéke: 2 csillagos hotelnél: 1 TND/fő/éj, 3 csillagos hotelnél: 2 TND/fő/éj, 4 és 5 csillagos hotelnél: 3 TND/fő/éj.
Felhívjuk Utasaink figyelmét, hogy az idegenforgalmi adót közvetlenül a helyszínen készpénzzel (legtöbb hotelben csak dínárt fogadnak el) kell fizetni (általában bejelentkezéskor, de a szálláshely rendelkezése szerint). Az idegenforgalmi adó maximum 7 éjszakára fizetendő!
Tunézia fakultatív programok:
Kétnapos Szahara-túra, Tunisz – Karthago – Sidi Bou Said kirándulás, El Jem – Kairouan – Monastir – min. 10 fő jelentkezése esetén, Lézer Show (esti program), Friguia állatkert (fél napos), Zulu est (esti program), Tevegelés és/vagy Quad (fél napos program)
Djerba
Djerbára érkezve olyan érzésünk támadhat, mintha egy egészen más világba csöppentünk volna. A napfényes sziget Homérosz szerint annyira csodálatos hely, hogy az ember soha nem akar elválni tőle. A fehér homokú strandok, az egzotikus mór építészet és a tipikus fehérre meszelt falú házak, a nem mindennapi illatok és a vakító fények életre szóló élményt adnak a turistáknak. Évezredek során föníciaiak, görögök, rómaiak, zsidók, keresztények, arabok és európaiak hagytak örökre nyomot e földön, így a különböző kultúrák által kikevert mai Djerba Tunézia kihagyhatatlan, varázslatos színfoltjává vált.
Djerba, Észak-Afrika legnagyobb szigete Tunézia déli partszakasza mentén húzódik. Az 500 km2-es szigeten kiemelkedően sok a napsütéses órák száma, így joggal érdemelte ki a napfény szigete elnevezést. A barátságos szigeten megközelítően 120 ezer lakos él, fővárosa a 40 ezres lélekszámú Houmt Souk. Djerba szinte teljesen sík, a szárazfölddel még a rómaiak által épített, 1953-ban felújított töltés köti össze. A sziget valamennyi részén kiváló strandolási lehetőségek, kristálytiszta víz várja a turistákat. A terület hivatalosan Tunéziához tartozik, ám Djerba kultúrájában, vallásában, építészetében és szokásaiban teljesen más, mint az ország szárazföldi részei. Évezredek során számos nép hagyott örökre nyomot a szigeten, amely Tunézia kihagyhatatlan, varázslatos színfoltja.
Houmt Souk
Houmt Souk Djerba fővárosa. Eredetileg itt nem volt város, csupán a sziget piactere kapott itt helyet. A település összesen alig másfél kilométer hosszú, de Djerba változatos történelmének ismeretében látnivalókban gazdag. Több műemlék várja látogatóit: a Sidi Zitoun mauzóleum, a Djama el Ghorba mecset és a Fort Espagnol erőd a XIII.századból. Houmt Souk történelmi erődje a Borj el Kebir, az épületet még a rómaiak építették, majd az aragóniai király vette birtokba. A kocka alakú bástyatornyokkal körberakott erődbe egy, a 19. században épített hídon lehet bejutni, fentről gyönyörű kilátás nyílik az öbölre. Hetente kétszer tartanak piacot, tipikus djerbai gyapjútakarókat is be lehet itt szerezni. Ha vásárolni szeretnénk, jó áron kaphatunk ékszereket, bőrárut és szebbnél szebb szőnyegeket. Itt sem árt alkudni, valamint tisztában lenni azzal, hogy a legtöbb portéka ma már gyárakban készül.
Midoun
Midoun Djerba szigetének második legnagyobb települése, pénteki nyüzsgő vására megér egy látogatást, éppúgy, mint a kedden délután itt tartott folklórműsor is, amikor szemtanúi lehetünk egy igazi berber esküvőnek is. A program során megismerkedhetünk a djerbai zene szépségeivel is, melyet a szigetre behurcolt fekete rabszolgák leszármazottai tolmácsolnak az érdeklődőknek.
Guellala
A sziget déli partján fekvő Guallala hagyományos berber település, amely elsősorban fazekasságáról híres. Ha sok színben pompázó agyagtárgyat szeretnénk hazavinni ajándékba, akkor Guellala a lehető legjobb hely, hogy ezeket beszerezzük. Rendkívüli látnivaló Ali Berber balrangja, amelynek tulajdonosa, Ali Berber, ingyenes földalatti túrán bevezet bennünket a fazekasság rejtelmeibe.
Sidi Mahres és a Zone Touristique
A Zone Touristique a turisták számára kialakított negyed teli szállodákkal és éttermekkel a sziget keleti végében. A Houmt Souktól keletre fekvő Ras Rmel félsziget elsősorban a természetbarátoknak érdemes felkeresni. Az itt található Flamingó-fok a november és március között idelátogató rózsaszín flamingókról és a gyakran látható, pár méterre a strandtól játszadozó delfinekről híres. Djerba legszebb, és éppen ezért leglátogatottabb strandja az aranyszínű homokjáról híres Sidi Mahres. A nyolc kilométer hosszú, széles partszakaszon számos lehetőség nyílik sportolásra.
Zarzis
Zarzis félszigetet Djerbával az úgynevezett római út köti össze. Maga Zarzis városka napjainkban 50 ezer körüli lakost számlál. Zarzis hosszú tengerpartja ideális a fürdőzésre, a környék legjobb strandja a közeli Souihelben van. Az olajfákkal körülvett város elsősorban egyfajta átutazóhely, kikötője híres tengeriszivacs-lelőhely. A térségben az olajfa-termesztés is honos. A gyönyörű strandok, a tenger alatti halászat, és a bőrgyógyászati panaszok kezelésére alkalmas gyógyvízi források Zarzist keresett idegenforgalmi központtá tették.
Hasznos tudnivalók:
Beutazási feltételek:
Utazási irodán keresztül utazó magyar turistáknak nem szükséges vízum, a belépéshez elegendő a visszaúttól számítva még 3 hónapig érvényes útlevél.
FIGYELEM! Tunéziába drónt bevinni és ott használni szigorúan TILOS, hatóságilag tiltva van használatuk!
Időeltérés: Magyarországgal megegyező időzónába tartozik, de a nálunk szokásos óraátállítás náluk nincs, így nyáron -1 órás az időeltérés.
Repülési idő: Djerba Budapestről kb. 2 óra 20 perc
FIGYELEM! Tunéziába drónt bevinni és ott használni szigorúan TILOS, hatóságilag tiltva van használatuk!
Figyelem! Idegenforgalmi adó!
A tunéziai kormány 2019-től minden 12 éven felüli turistát idegenforgalmi adó megfizetésére kötelez. A szálláshely a vendég távozásakor állítja ki a számlát, de az adó összegét már érkezéskor elkérheti.
Az idegenforgalmi adó mértéke: 2 csillagos hotelnél: 1 TND/fő/éj, 3 csillagos hotelnél: 2 TND/fő/éj, 4 és 5 csillagos hotelnél: 3 TND/fő/éj.
Felhívjuk Utasaink figyelmét, hogy az idegenforgalmi adót közvetlenül a helyszínen készpénzzel (legtöbb hotelben csak dínárt fogadnak el) kell fizetni (általában bejelentkezéskor, de a szálláshely rendelkezése szerint). Az idegenforgalmi adó maximum 7 éjszakára fizetendő!
Djerba fakultatív programok:
Matmata és Douz kirándulás, Kirándulás Djerba szigetén, Kétnapos sivatagi kirándulás – Douz és Tozeur, Kalózhajó kirándulás, Djerba Explore krokodilfarm