Spanyolország

Tenerife a Kanári-szigetek legnagyobbika, területe majdnem 2000 km2. Közel egy millió állandó lakosa van, de évente 5 millió nyaraló látogat ide. Tenerife elsősorban nyaraló sziget, kulturális és turisztikai látnivalói nincsenek. Természeti adottságai azonban kiválóan alkalmassá teszik az aktív nyaralást kedvelők számára, vendéglátó- és szórakozóhelyei és homokos partjai pedig a pihenni, kikapcsolódni vágyók igényeit elégítik ki maximálisan.
Földrajzilag az ellentétek világa. A sziget északi részét óriási sziklák határolják, míg a déli részét homokos tengerpart övezi. Az északi vadregényes, csodálatosan zöld, és igazi trópusi hangulatot áraszt, míg a déli részen több és hosszabban tartó a napsütés, emiatt a turisták többsége ezt a területet részesíti előnyben. A nagyobb népszerűségnek köszönhetően itt sokkal több a szálloda, a szórakozóhely és az üzlet is.
A vulkanikus eredetű sziget különleges látványosságai a fekete homokos tengerpartja, és a sziget közepén magasodó Pico de Teide (3718 m) inaktív vulkán, amely a Kanári-szigetek, és egyben egész Spanyolország legmagasabb pontja.
Santa Cruz de Tenerife az azonos nevű tartomány székhelye, és La Kanári-szigetek második fővárosa. A város a sziget északkeleti, tengerparti részén fekszik, meghatározó nevezetessége a kikötő, amely egyike az Atlanti-óceán legnagyobb kikötőinek. A közeli Las Teresitas strandnak köszönhetően népszerű üdülőhely (a strandra a Szaharából hozták a homokot), csodás kilátással és enyhe, szubtrópusi időjárással. Világhírű a város karneválja, amely a rio de janeiroi után a világ második legnagyobb karneválja. A karneválszezonon kívül a város számos mozit, piacot és galériát kínál a kikapcsolódáshoz. A turizmus szerepe azonban itt sokkal csekélyebb, mint a sziget szintén északi részén fekvő Puerto de la Cruzban.
Kelet-nyugati irányban húzódik végig a városon a kedvelt sétálóutca, a „Rambla de Santa Cruz”, amely hatalmas fáival, kávézóival és üzleteivel mind a helyiek, mind a turisták kedvence. A város szívében a Rambla mellett található Santa Cruz bikaviadal-arénája. Mivel a Kanári-szigetek parlamentje már évekkel ezelőtt betiltotta a bikaviadalokat, az arénát ma elsősorban koncertekre és egyéb előadásokra használják. Érdemes felkeresni az Iglesia de Nuestra Señora de la Concepción templomot is, melynek tornyát tartják a főváros jelképének. Az 1653-ban egy 1502-ben leégett kápolna helyén emelt templom kilátóhely volt: innen figyelmeztették a lakókat az idegen hajókra vagy a lehetséges kalóztámadásokra. A város természeti és antropológiai múzeumát a történelem iránt érdeklődőknek ajánljuk, hiszen itt jelentős tárgyi emlékeket őriznek a guancs kultúrából.
Puerto de la Cruz Tenerife legkisebb településkörzete, amely a sziget fővárosától, Santa Cruztól 37 km-re nyugatra helyezkedik el. A tömeges turizmus kialakulása előtt a felső tízezer kis létszámú turizmusa volt jellemző a területre, akiket a hely klímája, botanikája és békéje vonzott. Mára már Tenerife északi régiójának legnépszerűbb üdülőhelye. A város leghíresebb látnivalója a külső területén található Loro Parque, amely park és állatkert is egyben. Emellett érdemes még megtekinteni a botanikus kertet, a Martiánez-medencéket, az archeológiai múzeumot, a Castillo San Felipe kis kővárát és az anglikán templomot.
Playa del las Americas
Az 1960-as években épült üdülőközpont Tenerife déli partján, Los Cristianos és Costa Adeje között helyezkedik el. Ez a déli part éjszakai életének központja. Rengeteg bár, étterem, kávézó és szórakozóhely várja az idelátogatókat. Tengerpartjai mesterségesen kialakítottak, melyeket Afrikából behozott homokkal töltöttek fel, az eredeti, vulkanikus eredetű homok helyett. Fő látványossága a Parque Central de Arona, amelyet trópusi, valamint a Kanári-szigetekre jellemző növényekkel ültettek be.
Los Cristianos a Kanári-szigetek egyik legnépszerűbb és legforgalmasabb üdülőhelye, amely a Reina Sofía repülőtértől nyugatra fekszik, Tenerife déli partján. Az egykori halászfalu az évek során jelentős fejlesztésen ment keresztül. A város központjában húzódik a stranddal határos sétálóutca, ahol számos étterem, bár és kávézó található. A mellette elhelyezkedő fő strand aranyszínű homokjával, nyugodt vízével és élénk vízi sportéletével rengeteg turistát vonz. A sétány és a strand nyüzsgésétől távolabb fekszik a bevásárlónegyed, a vásárlók paradicsoma. A településtől nem messze pedig megtalálható Európa egyik leglátványosabb vízi parkja, a Siam Park, amely 2008 szeptemberében nyitotta meg kapuit, és kialakításával az ősi Thaiföld világába kalauzolja látogatóit.
Costa Adeje Tenerife legújabb üdülőövezete, egy tengerparti oázis osztályon felüli szállodákkal és modern látványosságokkal. Egy olyan hely, amelynek fejlesztésébe rendeteg pénzt fektettek, hogy kifejezetten igényes üdülőközpontot alakítsanak ki párok és családok számára. Ezt a mentalitást tükrözik Costa Adeje vendéglátó- és szórakozóhelyei is, sőt strandjai is felszereltebbek, vízisport kínálata pedig szélesebb és modernebb. Legszebb és egyben leghíresebb strandja a Playa del Duque, de kisgyermekes családoknak a Playa Fanabe előnyösebb nyugodtabb vize miatt. A strandolás mellett a golf a másik legnépszerűbb kikapcsolódási forma Costa Adejen. Ehhez egy 27 lyukú golfpálya áll a vendégek rendelkezésére. A gyermekes családok sem unatkoznak itt, hiszen az üdülőfaluból könnyen elérhető a Siam Park, az Aqualand, egy gokart pálya, egy bowling pálya, mozi és a bevásárlóközpontban található Miki Park.
Beutazási feltételek
Spanyolországhoz tartozó terület lévén a magyar állampolgárok érvényes útlevéllel vagy új típusú személyigazolvánnyal léphetnek Tenerife területére. Vízumra csak abban az esetben van szükség, ha több mint három hónapon át szándékoznak a szigeteken tartózkodni vagy valamilyen munkatevékenységet szeretnének végezni.
Ha a szigetek területén vezetni kíván, akkor ne felejtse el nemzetközi vezetői igazolványát magával vinni. Amennyiben nyaralása alatt okmányai elvesznek vagy ellopják őket, azonnal jelentse személyesen a helyi rendőrkapitányságon és a Tiszteletbeli Konzulátus megadott telefonszámán.
Időeltérés: Közép-európai idő -1 óra, tehát egy órával előrébb járnak, mint mi. A Kanári-szigeteken is van téli és nyári időszámítás.
Repülési idő: Budapestről Tenerife kb. 5 óra 30 perc
Transzferidők: A Tenerife déli részén található Reina Sofia repülőtértől kb. 30 percnyi buszút a Playa de las Americas, Puerto de la Cruz pedig kb. egy óra transzferidőt vesz igénybe.
Tenerife fakultatív programok:
Teide szigetkörút, Tenerife történelmi városai, La Gomera dzsiptúra, Loro Park, Siam Park, Hajókirándulás katamaránnal, Masca gyalogtúra
Gran Canaria – neve ellenére nem a szigetcsoport legnagyobbja – területileg csak harmadik Tenerife és Fuerteventura után, de gazdasági, politikai és turisztikai szempontból megelőzi a többi szigetet.
A helyiek szerint itt az év 365 napjából 320-ban süt a nap. Ez a sziget rendelkezik a legérdekesebb természeti sajátosságokkal: a legeldugottabb tengerpartokkal és a legvédettebb völgyekkel. De nem csak természeti látnivalókat kínál ez a gyönyörű sziget, hanem történelmi emlékeket, kultúrtörténeti érdekességeket, szórakozási és vásárlási lehetőségeket, valamint kellemes éghajlatának és adottságainak köszönhetően sportolási lehetőségeket is.
A csaknem kör alakú sziget 1532 km²-en terül el az Atlanti-óceánban, közepén a Tejeda-hegység legmagasabb tagja, az 1950 méteres Pico de las Nieves vulkánnal.A Tejeda-hegység hágói, völgyei és sziklái vadregényes tájakkal választják ketté Gran Canaria északi és déli részét. Az éghajlat kettőssége, a két terület eltérő flórája és faunája miatt a szigetet “kis kontinensnek” is nevezik. Amíg a sziget északi része csapadékos éghajlatú és buja növényzettel, ültetvényekkel rendelkezik, középső területe kopár „holdbéli táj”, déli partvidéke pedig száraz, szinte sivatagos. Ebből kifolyólag északon fejlett a mezőgazdaság: a vulkánok lankáin nem ritkák a szőlő-, banán- vagy dohányültetvények. Itt vannak a fontosabb városok is, többek között Las Palmas, a sziget legnagyobb városa, a Keleti Kanári-szigetek fővárosa is. Amíg az északi rész hűvösebb, a déli melegebb, naposabb. Ezen a részen virágzik igazán a turizmus, a szigetre látogató turisták többsége ide érkezik. A keleti part sík, és strandokkal tarkított, míg a nyugati partvidék inkább sziklás, hegyes.
Gran Canaria a Kanári-szigetek második legnépesebb szigete, a szigetvilág lakosságának mintegy 40%-a él itt, összesen majdnem 900.000 fő.
San Agustin
Bizarr sziklákkal körülvett üdülőfalu, ahol bungalók, szállodák és apartmanok sorakoznak egymás mellett, gyönyörű kertekkel tarkítva. A híres Las Flores sétány a vulkanikus eredetű homokkal borított tengerpart mellett húzódik. A sétány mellett számos étterem, bár, modern bevásárlóközpont áll a nyaralók rendelkezésére, mégis nyugalmasabb, mint a szomszédos Playa del Ingles. 
Playa del Ingles
A sziget egyik legismertebb és egyben legnagyobb, Spanyolország második legnagyobb turistaparadicsoma. A modern üdülőváros közvetlenül a sekély, homokos, dűnékkel tarkított tengerparton fekszik. A szállodasoron minden igényt kielégítő, különböző kategóriájú szálláshelyek várják a turistákat. A kék zászlós strand mögött emelkednek a homokdűnék, amelyek a sziget ismertetőjegyei. Innen csupán egy pár lépés, és máris Playa del Ingles szórakoztató központjának közepén találja magát az ember.
Maspalomas/Meloneras
Gran Canaria legrégebbi üdülőtelepülése Maspalomas, mely két kiemelkedő látványossággal csábítja a turistákat. Az egyik Európa egyetlen szaharai homokos mini sivatagja, a másik a világítótorony. Meloneras partja Maspalomas folytatása, a két területet a világítótorony választja el egymástól.
Repülési idő: A Kanári-szigetek Budapestről kb. 4-5 óra. + átszállási idő Lisszabon-ban.  (FONTOS! A hazaúton 8,5 óra az átszállási idő Lisszabon-ban!)
Transzferidők: Gran Canaria repülőteréhez legközelebb San Augustín üdülőfalu esik, ide kb. 20 perc a transzfer, a legmesszebb fekvő Costa Melorenasba pedig kb. 40 percnyi buszúttal kell számolni. Kérjük, vegyék figyelembe, hogy a szállodák fekvésének sorrendjében történik az érkezés, ill. az indulás.
Gran Canaria fakultatív programok:
Gran Canaria magyar idegenvezetéssel, Las Palmas városnézés magyar idegenvezetéssel, Katamarán túra Gran Canaria partjainál, Tengeralattjáró kaland, Poema del Mar Akvárium – Földünk vízi világa, Aqualand Maspalomas, Palmitos Park, Dzsipszafari