Egyiptom

Egyiptom nagyon különleges szeglete a világnak: egyszerre tanterem és játszótér, költészet és kietlenség, fényűző kényelem és szédítő kaland. Aki nyitott szívvel belevág, hogy felfedezze, az varázslatos benyomásokkal, hangulatokkal, illat- és ízélményekkel gazdagodhat. Aki a tantermet, a kietlenség vagy a kaland izgalmát választaná, mindegyikből talál bőven fakultatív programjaink között. Aki pedig a játszóteret, a luxust, a költészetet vagy a kényeztetést próbálná ki, annak  Hurghada , Marsa Alam vagy  Sharm El Sheikh  káprázatos tengerpartjait, víz alatti világát és színvonalas szállodáit ajánljuk.
Egyiptomról mindenkinek a végtelen sivatag és egy letűnt civilizáció emlékei jutnak eszébe. Az ország azonban jóval több ennél, ez az a föld, ahol találkozik múlt és jelen, ahol Kairó, Afrika legnagyobb nyüzsgő iszlám metropolisza mellett évezredek óta ott magasodnak a piramisok, ahol a Vörös-tenger káprázatos élővilága éles ellentéte a Sínai-félsziget kopár hegycsúcsainak. Az a vidék, amely rendkívüli múltja ellenére is az elmaradottság szimbóluma, de ahol homokos tengerpartok és luxusszállodák sora várja a pihenni vágyókat. Hatalmas ország, ahol a legnagyobb kincs ma is a víz és amely csakugyan egy folyónak köszönheti létét, a Nílus ajándéka.
Egyiptom a fáraók földje, de egyben a búvárok, a napimádók, a sivatagi kalandra, valamint a művelődésre vágyók országa is. A világ legősibb turisztikai célpontja különleges élményt nyújt a turistáknak, a történelem előttinek tűnő tájak, az évezredes műemlékek, a Sínai-félsziget színes sziklái és nem utolsósorban a Vörös- tenger káprázatos színei rabul ejtik az utazót. Egyiptom titokzatos ország, teli misztikával és csodával, itt mindenhol a több ezer éves történelemmel találhatják szembe magukat. Ez a hely az ellentétek földje, hisz a rég letűnt birodalom dicsősége jól megfér a jelen színvonalas Vörös-tengeri üdülőhelyeivel, mely évről évre turisták millióit vonzza.
Hasznos tudnivalók:
Beutazási feltételek
Magyar állampolgároknak a belépéskor még 6 hónapig érvényes útlevél és vízum szükséges, amelyet mindenki egyénileg beszerezhet az Egyiptomi Nagykövetségen vagy a repülőtéren érkezéskor, vagy a Kartago Tours közvetítésével. Utóbbi esetben is megérkezéskor, a repülőtéren kapják a vízumot (telepített vízum). Külföldi állampolgárok az Egyiptomi Nagykövetségen válthatják ki a vízumot. A vízum 2020.10.31.-ig magyar állampolgároknak INGYENES!
FIGYELEM! Egyiptomba drónt bevinni és ott használni szigorúan TILOS, hatóságilag tiltva van használatuk!
Időeltérés
A közép-európai időszámításhoz képest Magyarországhoz viszonyítva nyáron +1 óra az időeltolódás, télen ugyanaz az időszámítás.
Hurghada
Egyiptom egyik legszebb üdülőhelye a Vörös-tenger partján, a fővárostól körülbelül 500 km-re délkeletre fekszik. A kristálytiszta tengerpartot finomhomokkal borított hosszú strandok szegélyezik, sok helyen találhatóak korallzátonyok, amelyek víz alatti szépsége elkápráztatja a búvárkodás szerelmeseit. A tenger vizének hőmérséklete ritkán csökken 22 C alá, így ideális feltételeket biztosít az üdülni vágyók számára. Az új hotelek, amelyek manapság a legattraktívabb helyeken találhatók, végig a parton a régvolt kis halászfalutól 10 km-re délre sorakoznak. Az eredeti központból turistapiac lett, tradicionális kézzel készített ajándéktárgyakhoz lehet itt hozzájutni. Hurghadából át lehet hajózni a környező kis szigetekre is. A legismertebb a Giftún-sziget, ahol a korallzátonyok megismételhetetlenül gyönyörű világa mindenkinek felejthetetlen élményt nyújt.
Repülési idő: Hurghada Budapestről kb. 3 óra 45 perc
Fakultatív programok:
Luxor, Kairó – 1 nap busszal, Kairó – 1 nap repülővel, Sharm El Naga, Paradise Island, Mahmya sziget, Orange Bay sziget, Pirates hajókirándulás, Seascope, Discovery Szafari, Delfinház, Dolphin show és úszás, Hurghada-i városnézés, Moto Safari – esti és reggeli program
Marsa Alam sokáig csak egy békés kis halászfalu volt Hurghadától mintegy 300 km-re délre, a Vörös-tenger partján. 2003-ban megnyitották nemzetközi repülőterét, és innentől kezdve egy, a mai napig is gyorsan fejlődő üdülőövezet kezdett kialakulni, amely egyre nagyobb népszerűségnek örvend az utazók körében. A település folyamatos fejlődése ellenére mégis részben megőrizte eredeti jellegét, gyakorlatilag a mai napig egy beduin falu. Szinte érintetlen csodálatos vízi világa miatt népszerű, főként a búvárok, sznorkelezők és a pihenni vágyók számára. A tenger hőmérséklete egész évben 22 fok vagy afeletti, így télen is alkalmas fürdésre, merülésre, de úszócipő viselése a korallok miatt minden esetben ajánlott! Annak ellenére, hogy a települést eddig főként búvárok látogatták több napos hajós programokkal, az elmúlt években sorra nőnek ki a hotelek a sivatagból. Marsa Alam nagy partszakaszt átölelő nyílt terület állandó szélmozgással, ahol a szállodák vagy kisebb szálloda csoportok egymástól több kilométerre helyezkednek el. A legtöbb szálloda partja kevésbé szeles, de a nyitottabb partszakaszokon erős szél esetén akár piros zászlót is kihelyezhetnek, nem egy esetben korlátozva a tengerpart használatát. Az érintetlen természet és a település nyugodt, békés légköre vonzza a pihenésre vágyó utasokat,  vásárlási lehetőséget elsősorban a hotelek szuvenír boltjai, valamint az El Quseir-ben található üzletek nyújtanak. Bevásárlóközpontot, éttermeket, szórakozási lehetőségeket a kikötőben, Port Ghalib-ban találhatnak.
Repülési idő: Hurghada kb. 3 óra 45 perc, onnan buszos transzfer kb. 2 óra
Marsa Alam fakultatív programok:
Repülős utazás Kairóba (1 nap), Luxor, Asszuán (1 nap), Asszuán (2 nap), El Quseir, Szuper szafari, Alladin szafari, Moto szafari, Mega Nefertari, Hamata-sziget hajókirándulás, Delfin-sziget, Marsa Mubarak, Abu Dabbab, Nefertari – tengeralattjáró
Sínai-félsziget
A félsziget az afrikai és eurázsiai szárazföld határán húzódik, két nagy kultúra, Észak-Afrika és a Közel-Kelet összekötője. A Sínai-félszigeten keresztül vezetett Mózesnek és népének az útja is az ígéret földje felé, ennek okán Sínai a Szent Föld fogalmához elválaszthatatlanul hozzátartozik. Geológiai tekintetben ez a nagy kiterjedésű félsziget Afrika része, de geográfiai szempontból Ázsiához tartozik. A félsziget nagy része sivatagból és sziklás hegyekből áll, legmagasabb pontja a 2.637 méter magas Szent Katalin hegy. Az éghajlat tipikusan sivatagi, száraz és meleg, a nappali és éjszakai hőingadozás jelentős mértékű.
Sharm El Sheikh
A modern turistaközpont a Sínai-félsziget legdélebbi csücskén található, amit 1978-ban a Camp Davidben aláírt egyiptomi-izraeli egyezmény után kapott vissza Egyiptom. A nyolcvanas évek második felétől a szomszédos Ras Mohamed természeti rezervátum ideális feltételeket biztosított az idelátogató turistáknak ahhoz, hogy egyszerre ismerkedhessenek az itteni természet nyers szépségével és a lenyűgözően gazdag vízi világgal. A parthoz igen közel, az Aqabai-öböl irányában 80 km hosszan egy gyönyörű korallszirt húzódik, a világ második legnagyobb korallzátonya, amely a búvárkodás szerelmeseinek egyik állandó célpontja. A Sejk öble egész évben kellemes klímával várja látogatóit, amely kedvez a szafariknak, akár teveháton, akár dzsippel indulunk neki. A Szent Katalin kolostor lenyűgöző ikonjai vagy a színes kanyon felejthetetlen élményekkel gazdagítják az idelátogatók útinaplóját. A városban az évek során természetes központtá vált Naama Bay, ahol kiterjedt új turistaközpont épült ki. Sétánya kellemes, és ajánlható mindenkinek az esti és éjszakai órákban is.
Repülési idő: Sharm El Sheikh Budapestről kb. 3 óra 45 perc